Annie Sloan krijtverf

Annie Sloan krijtverf

Oude meubels geef je met een likje verf zo weer een tweede leven. Het probleem is wel dat met die laag verf de oude uitstraling van een meubel vaak verloren gaat, en dat is zonde. Dit los je op door in plaats van reguliere houtverf op basis van terpentine, krijtverf te gebruiken. Krijtverf is een verf op waterbasis en geeft een prachtig mat, poederig effect. Dit zorgt ervoor dat een meubel in de krijtverf zijn oude look behoudt. Ook nieuwe meubels zien er ineens helemaal brocante uit met een laag krijtverf.

Annie Sloan Chalk Paint

Mijn favoriete krijtverf is die van Annie Sloan. Zij ontwikkelde een krijtverf die makkelijk is aan te brengen en een supermooie egale dekking geeft. Bijkomend pluspunt is dat meubels niet eerst hoeven te worden behandeld voordat je de verf aanbrengt, dus al het schuur- en schoonmaakwerk kan achterwege worden gelaten. En dat is fijn! Zelfs oude verflagen hoeven niet te worden verwijderd. Je kunt dus direct beginnen met schilderen, wat een hoop tijd scheelt. De verf droogt ook redelijk snel, waardoor je meerdere lagen achter elkaar kan aanbrengen. Ideaal dus als je je verfklus snel af wilt krijgen. Naast op hout, kan Annie Sloan Chalk Paint ook op andere materialen worden aangebracht, zoals plastic, steen, glas en metaal. Omdat de verf op vrijwel elke ondergrond hecht, kunnen knoppen en ijzeren greepjes op een kastje dus gewoon worden meegeschilderd.

Aanbrengen

Voor een mooi authentiek effect kun je het beste de verf met een kwast aanbrengen, maar gebruik hiervoor wel een kwast voor verf op waterbasis. Het aanbrengen van krijtverf kan misschien in het begin even wennen zijn, omdat de verf snel droogt en  je daardoor niet eindeloos met je kwast over dezelfde plek kan gaan. Doe je dit wel, ontstaan er al gauw bobbeltjes doordat je de net drogende verf er als het ware weer afschraapt. Werk dus snel en blijf niet te lang op één plek hangen. Als er toch hier en daar wat van die bobbeltjes ontstaan, geen zorgen, zodra de laag droog is heb je die met een fijn schuurpapiertje zo weer egaal. In plaats van kwasten kun er natuurlijk ook voor kiezen om een roller te gebruiken, hiermee breng je een wat egalere verflaag aan dan wanneer je een kwast gebruikt. Met een roller heb je ook geen last van verfstrepen. Nadeel is wel dat de roller de verf wat meer opzuigt, waardoor je uiteindelijk sneller door je verf heen gaat dan wanneer je een kwast gebruikt.

annie_sloan_chalk_paint_3

Mogelijkheden

Met de krijtverf van Annie Sloan kan je veel kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de dikte van de verf bepalen. Door heel simpel wat water aan de verf toe te voegen verdun je hem. Hoe meer water je toevoegt, hoe transparanter de verf wordt. Zo kan je hem bijvoorbeeld ook als whitewash gebruiken. Als je de verf een nachtje open laat staan, wordt deze juist weer een stuk dikker. Handig als je bijvoorbeeld reliëf wilt creëren. Wanneer de verflagen goed droog zijn en je wil je meubel een oude versleten look geven, kan je met een schuurpapiertje hoekjes en plekjes voorzichtig doorschuren. Dit gaat met krijtverf een stuk makkelijker dan met verf op basis van terpentine, omdat krijtverf vrij zacht van structuur is. Nog een voordeel van krijtverf is dat er geen lelijke krasjes ontstaan door het schuren. Als je wil kan je het meubel afwerken met een laag was. Dit hoeft niet persé, maar het is wel aan te raden, met name voor een tafel of werkblad. Het oppervlak is namelijk makkelijker schoon te maken als er een laagje was overheen zit. Hiervoor kan je de Soft Wax van Annie Sloan gebruiken, welke je met een kwast of doek aanbrengt.

Tutorials

Annie Sloan heeft diverse inspirerende tutorials online staan waarin ze laat zien hoe je met verschillende technieken de krijtverf kan aanbrengen. Heel inspirerend hoe zij te werk gaat.
Verkoopadressen

De producten van Annie Sloan zijn door heel Nederland verkrijgbaar. Kijk op de website van Annie Sloan voor verkooppunten bij jou in de buurt. Ook zijn er veel webwinkels waar je de producten van Annie Sloan online kan bestellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.