DIY: Eucalyptuskrans maken

Van kronkelige takken tot gedroogde bladeren.. Kransen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze geven een heerlijke landelijke sfeer aan je interieur. Met dat in gedachte leek het mij leuk om zelf eens te proberen een krans te maken. Niet op een al te ingewikkelde manier, want zó’n crea bea ben ik niet. Dus bedacht ik een simpele methode. Voor mijn krans-to-be gebruikte ik eucalyptustakken, een rolletje ijzerdraad en een (snoei)schaar. Ik was zelf ook wel benieuwd of het alleen hiermee zou lukken, maar het eindresultaat mag er best zijn! Okee, helemaal perfect rond en symmetrisch is hij misschien niet geworden, maar dat hoefde van mij ook niet. Ik hou wel van een beetje rustiek. Wil je ook zo’n krans met eucalyptustakken maken? In deze post leg ik in 3 stappen uit hoe je dat aanpakt en laat ik zien hoe mijn krans uiteindelijk geworden is.

Wat heb je nodig?

  • 1 bos Eucalyptustakken (5-6 takken)
  • Ijzerdraad of binddraad
  • Snoeischaar

Stap 1

Knip om te beginnen van iedere tak de onderste dikke harde stukken af. Deze zijn niet handig als je straks de takken in een ronding wilt buigen. Knip vervolgens van iedere eucalyptustak ook de langere zijtakken af, zodat je een verzameling van takjes overhoudt. Knip van deze takjes weer zoveel mogelijk de kale onderstukken af als deze er zijn, zodat je alleen bebladerde takken overhoudt. Dit zorgt straks voor een volle en dichte krans.

Stap 2

Bindt nu de eerste twee takken aan elkaar. Leg hiervoor de takken met het blad in dezelfde richting tegen elkaar en laat ze zo’n 10-15 cm overlappen. Knip twee stukjes ijzerdraad van de rol en bindt de takken op twee punten samen, zowel aan het begin als het einde van de overlapping. Doe dit goed strak, zodat de takken stevig met elkaar verbonden zijn. Werk zo verder tot je een lijn hebt van 4 met elkaar verbonden takken. Neem dan de eerste en laatste tak en maak ook deze weer op dezelfde manier aan elkaar vast. Nu vormt zich het begin van een krans.

Stap 3

Neem de resterende takken en bindt deze ook aan de krans. Maak iedere tak weer op twee plekken vast en werk zo rondom tot er een volle krans ontstaat. Dit doe je een beetje op gevoel: de minder volle plekken kun je opvullen met bladerige takken en rechtere stukjes verhul je heel makkelijk door daar wat rondere takken op vast te maken. Ook kan je hier en daar nog wat takken met elkaar verbinden en verstevigen met extra ijzerdraad. Al met al begint er nu een volle krans te ontstaan.

En zo zag mijn krans er dan uiteindelijk uit. Niet gek toch? Ik moet toegeven dat de krans niet op alle stukken even perfect rond was, maar door hem op de juiste manier op te hangen viel hij alsnog in een mooie ronde vorm. Dit zal per krans verschillen en is een kwestie van even proberen. Naarmate de krans indroogt zal hij ook beter zijn vorm houden. Wil je wel een perfect ronde krans maken, raad ik je aan om een metalen kransring te gebruiken waar je de takken aan vast kan maken. Misschien probeer ik het een volgende keer ook eens op die manier. Maar voor nu ben ik dik tevreden met mijn zelfgemaakte krans en hangt hij gezellig aan het brocante rekje in de woonkamer. Hoe dat staat laat ik zien in de volgende blogpost :-)

Heb jij zelf ook weleens een krans gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *