DIY: Kaars in theekopje

DIY Kaars in theekopje

Oude theekopjes, ik ben er gek op. Vanaf het moment dat ik de charme van oud servies ontdekte, kan ik elke kringloopwinkel of rommelmarkt maar moeilijk verlaten zonder op z’n minst één bordje, theekopje, kannetje of schaaltje mee naar huis te nemen. Vooral de exemplaren met roze bloemetjes vind ik onweerstaanbaar. Maar naast dat mooie servies in de kast te laten pronken, kan je er ook andere leuke dingen mee doen. Een tijdje geleden kwam ik het idee tegen om een kaars te maken met een oud theekopje en dat zag er zo leuk uit dat ik het zelf ook eens ben gaan proberen. Het resultaat is zo mooi geworden, ik ben er echt weg van!

k1

Benieuwd hoe je zo’n theekopkaarsje maakt? Kijk dan mee hoe ik het gedaan heb. Om te beginnen neem je een langwerpige kaars, deze breek je doormidden en trek je langzaam uit elkaar. Het onderste deel glijdt dan van de lont af, waardoor je het bovenste deel van de kaars overhoudt met de lange lont eraan. Dan snij je van het bovenste deel het topje eraf en trek je heel gemakkelijk de rest van de lont uit de kaars. Nu heb je dus twee stukken kaars en een lont.

k2

Neem een saté- of cocktailprikker en maak de lont met een knoopje eraan vast, net zoals hieronder is gedaan. Het kortere stukje dat omhoog staat is dus het lontje die je straks aansteekt als de kaars klaar is. Knip van het onderste deel van de lont een stuk af, zodat deze precies in het kopje past. Leg dan de prikker met de lont overdwars bovenop het kopje.

k3

Snij de twee stukken kaars in kleinere stukjes en doe deze in het kopje. Als je misschien te weinig kaars lijkt te hebben voor het kopje, kan je van een andere kaars nog wat extra stukjes afsnijden en erbij doen. Hang de lont in het midden van de stukjes kaars.

k4

Nu moet het kaarsvet dus worden gesmolten. Dit kun je doen door een bakje met kaarsvet in de magnetron te verwarmen en vervolgens het gesmolten kaarsvet in het kopje te gieten. Dit is waarschijnlijk de snelste manier, maar omdat ik zelf niet over een magnetron beschik, heb ik het kaarsvet ‘au bain marie’ laten smelten. Zet hiervoor het kopje in een bakje met water en zet dit bakje vervolgens op een heel laag vuurtje. En met laag vuurtje bedoel ik echt de laagste stand op het kleinste pitje van je fornuis, anders loop je namelijk de kans dat het kopje barst door de hitte. Als je het proces iets wil versnellen, kan je wel eerst het water heet maken voordat je het kopje erin zet.

k5

Zodra het water heet is, heeft het kaarsvet ongeveer een halfuurtje nodig om te smelten. Ik merkte dat naarmate het smolt, het kaarsvet wat dieper in het kopje kwam te liggen. Daarom heb ik nog wat extra stukjes kaars erin gedaan om het pijl weer wat omhoog te krijgen. Dat werkte goed en binnen tien minuten was alles gesmolten en kon het vuur uit.

k6

Om het kaarsvet weer te laten stollen kan je het kopje in de koelkast zetten, maar in principe stolt het ook buiten de koelkast vrij snel. En dan is de kaars zo goed als klaar. Nog even de cocktailprikker eraf halen en het lontje op de goede hoogte afknippen. A teacup candle has been born ;-).

k7

Ik heb het theekopkaarsje in de keuken op tafel gezet en het staat zo gezellig! Ik denk dat ik er nog meer ga maken om ze in een groepje bij elkaar te zetten. Zulke theekopkaarsjes zijn trouwens ook leuk te gebruiken voor een high tea, om je tafel mee te versieren. Voor zo’n gelegenheid geeft het je tafelaankleding net dat beetje extra.

k8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *