DIY: Zelf een kussenhoes maken

DIY Kussenhoes

Onlangs ontdekte ik een superhandige manier om zelf een kussenhoes te maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een leuk stukje stof, naald en draad mag je achterwege laten. Voor mijn kussenhoes gebruikte ik een overgebleven stuk van een ingekort IKEA bloemetjesgordijn, maar je kan natuurlijk ook een stukje van een oude plaid of dekbedhoes gebruiken, mits die er nog een beetje goed uitziet. Aan de andere kant, waarom zou je er dan überhaupt een stuk uitknippen? Haha nouja, het gaat om het idee! En het lekker creatief bezig zijn natuurlijk. Het concept is simpel, maar het resultaat echt heel leuk. Kijk mee!

Stap voor stap je eigen DIY-kussenhoes:

Kussen

Om te beginnen neem je een stuk stof, in de vorm van een rechthoek. Het kortste gedeelte van de stof moet lang genoeg zijn om het kussen aan beide zijden te kunnen bedekken. Volg je me nog? Eigenlijk moet je het een beetje vergelijken met het inpakken van een cadeautje, waarbij het papiertje ook groot genoeg moet zijn om het cadeau goed te kunnen inwikkelen. Als kussen gebruikte ik een bruin sierkussen die wel een opfrissertje kon gebruiken. Het kussen leg je in het midden van de stof.

Kussen

De korte zijden van de stof vouw je over het kussen heen, het liefst een klein stukje over elkaar, eigenlijk weer net zoals je begint bij het inpakken van een cadeau. Zorg er wel voor dat de naad zoveel mogelijk in het midden loopt, het liefst nog wat meer naar het midden dan ik deed in het voorbeeld hierboven. Op die manier weet je zeker dat de naad niet meer zichtbaar is als de kussenhoes af is.

Kussen

Vouw nu beide zijgedeeltes van de stof in punten. Het hoeven geen strakke punten te zijn, als het aan beide kanten maar een beetje spits toeloopt.

Kussen

Leg dan eerst de ene punt over het kussen, vervolgens de andere. De twee punten liggen nu dus over elkaar op het kussen. Ik ben in m’n enthousiasme vergeten hiervan een foto te maken (oeps!) maar denk dat het wel voor zich spreekt.

Kussen

En nu, het moment suprême! Je pakt de punten vast, in iedere hand één punt. Dan buig je de punten om elkaar heen, de onderste punt naar boven en de bovenliggende punt naar beneden.

Kussen

Nu is het alleen nog een kwestie van de punten instoppen aan de achterkant van de stof. De bovenste punt stop je in aan de linkerkant, de onderste punt aan de rechterkant. Duw de punten nog even goed aan, zodat ze goed achter de stof blijven zitten. Tadaaa, klaar is je kussenhoes! Toen ik dit kussenhoes-trucje voor het eerst zag, had ik eerlijk gezegd m’n twijfels of het wel goed zou blijven zitten. Maar toch blijft de hoes ook na gebruik redelijk stevig op z’n plek. En ik vind die knoop ook nog eens heel gezellig staan. Natuurlijk kan je het kussen ook omdraaien zodat de gladde achterkant zichtbaar is, maar ik vind de knoop-kant toch het leukst.

Kussen

Ook een leuk idee: de kussen in kant wikkelen. Hiervoor hanteer je hetzelfde systeem, maar hou je de knoop juist aan de achterkant. De knoopzijde ziet er namelijk wat rommelig uit, omdat je de stof niet stiekem kan wegstoppen achter het doorzichtige kant. Maar de voorkant daarentegen, wauw! Het kant geeft zo’n leuk effect. Ik gebruikte trouwens voor deze kussenhoes een stukje van de welbekende Alvine Spets-gordijnen van IKEA (jep, ik koop echt teveel gordijnen bij IKEA). Mocht je dit kussenhoes-trucje zelf willen uitproberen, maar niet echt in the mood zijn om je gordijnen ervoor te verknippen; je kan ook hele leuke losse stoffen kopen bij IKEA :-). Ik zou zeggen probeer het eens en laat me weten hoe jouw eigen DIY-kussenhoes-project is geworden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.