Als je weinig tijd hebt, maar toch snel een volwaardig gerecht op tafel wil toveren, is dit recept echt ideaal. Dit pastagerecht van Jamie Oliver smaakt zo verrassend lekker, terwijl het toch heel eenvoudig in 20 minuten te bereiden is. Sinds ik het recept ontdekt heb, maak ik hem regelmatig en dan vooral als ik niet zoveel tijd heb om te koken of een keer snel en makkelijk klaar wil zijn. De combinatie van tomaat, balsamico en pecorino is echt meesterlijk.
Benodigdheden (voor 4 personen):
– 750 gram romatomaten of smaaktomaatjes
– 500 gram penne
– 200 gram zwarte olijven, zonder pit en gehalveerd
– 1 bosje verse basilicum
– 1 stuk verse pecorino (italiaanse schapenkaas)
– balsamico-azijn
– olijfolie
– vers gemalen zout & peper
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een pan met water en wat zout op het vuur. Zodra het water kookt, de penne toevoegen.
2. Halveer de tomaten en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel de tomaten met olijfolie en breng ze op smaak met zout en peper. Zet de ovenschaal vervolgens 20 minuten in de oven.
3. Zodra de tomaatjes zacht zijn, prak je ze me een vork zodat de sappen goed loskomen en er een soort saus ontstaat. Besprenkel de geprakte tomaatjes met een scheut balsamico-azijn en roer alles nog eens goed door.
4. Giet de penne af zodra deze gaar is en voeg de tomatensaus en olijven toe. Scheur het grootste deel van de basilicumblaadjes eroverheen en hussel alles goed door.
5. Serveer de pasta met vers geraspte pecorino en strooi nog wat verse blaadjes basilicum eroverheen.
Noot: Als je voor het roosteren van de tomaten geen oven tot je beschikking hebt, kan je ook een braadpan of diepe koekenpan met deksel gebruiken. Laat dan de tomaatjes op een laag vuurtje in 20 minuten zacht worden.