Pittige pompoensoep

Pittige pompoensoep

Voor mij is het ultieme herfstgerecht toch wel pompoensoep. Al bij het aanschaffen van de pompoen krijg ik vanuit het niets dat gezellige herfstgevoel, wil ik spontaan kastanjes gaan zoeken in het bos en rondrennen tussen de vallende blaadjes. Nee maar echt! Ik kocht in de supermarkt twee biologische oranje pompoenen, welke de eerste paar dagen als herfstdecoratie hebben gediend op de keukentafel. Het stond zo gezellig dat ik het bijna even zonde vond om ze in een gerecht te verwerken. Maar goed, de maag wil ook wat. Dus maakte ik gister van een van de pompoenen een lekker pittig soepje, met veel ui, knoflook en een pepertje. De herfst op z’n best!

Benodigdheden (voor 4 kommen soep):

- 1 oranje pompoen
- 1 wortel
- 2 uien
- 1 rode peper
- 3 à 4 teentjes knoflook
- 1 flinke theelepel gedroogde salie
- 2 laurierblaadjes
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 liter water
- peper & zout

Bereiding:

1. Snij het kapje van de pompoen, lepel de pitjes eruit (die kun je eventueel later gebruiken om te roosteren) en hak de rest van de pompoen in stukjes. Verwijder hierbij zoveel mogelijk de schil. Hak ook de ui, wortel en knoflook in stukjes. Het hoeft allemaal niet heel fijn, want de soep wordt later toch gepureerd. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snij deze fijn.

2. Verwarm olijfolie in een diepe pan en fruit hierin de ui, knoflook, peper en wortel. Voeg een theelepel salie toe en enkele minuten later de blokjes pompoen. Laat alles ongeveer tien minuten bakken, zodat de smaken goed vrij kunnen komen. Wel even opletten dat het niet aanbakt, dus regelmatig omscheppen en eventueel nog een scheutje olijfolie toevoegen.

3. Schenk de liter water erbij, samen met twee blokjes groentebouillon. Voeg de blaadjes laurier toe en breng de soep op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur dan laag met de deksel op de pan. Wanneer de pompoen zacht is, kan de soep worden gepureerd met een staafmixer of in de blender. Vergeet hierbij niet om eerst de laurierblaadjes te verwijderen.

4. Breng nog even op smaak met peper en zout en roer bij het serveren eventueel een lepeltje crème fraîche erdoorheen. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>