Schelpenkrans maken

Schelpenkrans maken

Schelpen geven je huis een zomerse boost en die is in het wisselvallige Nederland af en toe hard nodig. Het leuke van schelpen is dat je er eigenlijk heel veel kanten mee op kan. Zo kan je ze in een mooie glazen pot doen of op de rand van een spiegel plakken. Maar een paar grote schelpen onder een stolp of in de vakjes van een kastje staat ook hartstikke leuk. Zelf heb ik met een berg op het strand verzamelde schelpen een eigen schelpenkrans gemaakt. Natuurlijk kan je zulke kransen ook in de winkel vinden, maar het is toch veel leuker om er zelf een te maken? Het is wel even een werkje, maar dan heb je ook wat.

Wat je nodig hebt voor het maken van een schelpenkrans:

  • Schelpen
  • Krans van mos of stro
  • Lijmpistool

Soort schelpen

Qua schelpen kan je natuurlijk veel kanten op, zowel in kleur als in vorm. Gewoon doen wat je leuk vindt óf wat je nog hebt liggen. Voor mijn krans heb ik gewone Noordzee-schelpen gebruikt waar de Hollandse stranden vol mee liggen. Let er bij het verzamelen van schelpen wel op dat je verschillende groottes neemt, zowel mooie grote schelpen, als kleintjes. Ik zal later uitleggen waarom. Als je een witte krans wil, verzamel je uiteraard alleen witte schelpen. Ik heb voor mijn krans niet een specifieke kleur gebruikt, maar gewoon wat ik kon vinden. Vergis je niet in het aantal schelpen dat je nodig heb, het is zeker meer dan je denkt. Zorg er dus voor dat je een ruime hoeveelheid schelpen hebt.

Krans: stro of mos?

Als materiaal voor je basiskrans kan je voor stro of mos kiezen. Deze basiskransen kan je in tuincentra vinden of bijvoorbeeld bij de Action. Ik heb voor mijn krans voor mos gekozen, omdat het wat makkelijk werkt. Mos is ruw materiaal, waardoor de schelpen goed blijven plakken. Een strokrans is daarentegen wat gladder, waardoor de schelpen wat moeilijker kunnen hechten. Ook is een moskrans meestal wat dikker, waardoor de uiteindelijke schelpenkrans er ook mooi vol uitziet. Strokransen zijn over het algemeen wat dunner, waardoor je schelpenkrans wat smaller wordt. Ik heb zelf een moskrans gebruikt voor mijn schelpenkrans.

strokrans moskrans

Lijmpistool

‘Lijmpistool’ klinkt als een eng moeilijk apparaat, maar dat is het echt niet. Je kan ze krijgen in een bouwmarkt, hobbywinkel of de Action. Waarom een lijmpistool en niet gewone hobbylijm gebruiken? Heel simpel. Gewone lijm droogt vele malen langzamer, waardoor het veel langer duurt voordat je verder kan gaan met plakken. De lijm uit een lijmpistool droogt juist heel snel, binnen een paar seconden, waardoor je ook direct verder kan.

lijmpistool

Een lijmpistool is best makkelijk in gebruik. Eerst sluit je het lijmpistool aan in het stopcontact. Vervolgens duw je een staafje harde lijm (lijmpatroon) achter in het lijmpistool. Deze laat je even opwarmen. Als je een lijmpistool aanschaft zitten er meestal een paar lijmpatronen bij, maar ze zijn ook los verkrijgbaar. Als het lijmpatroon na een paar minuten goed is opgewarmd druk je met je vinger op de hendel en komt er vloeibare lijm uit het pistool.

Aan de slag

1. Zorg er ten eerste voor dat je schelpen goed schoon zijn, met name als je ze zelf verzameld hebt. In dat geval eerst even het zand eraf spoelen en ze laten drogen. Dan kan het schelpenplakken beginnen.

2. Je begint met de grotere schelpen, om een soort basis te creëren voor je schelpenkrans. Heel voorzichtig spuit je de lijm op de randjes aan de onderkant van de schelpen, waarna je de schelp op de krans plakt. Wacht hier niet te lang mee want de lijm wordt snel hard. Probeer de schelpen zo te plakken dat ze een beetje aansluiten en in elkaar passen. Soms even een puzzelwerkje, maar hoe meer je ermee bezig bent, hoe sneller het gaat.

3. In principe hoef je de achterkant van de krans niet te bekleden, die zie je als het goed is toch niet en het scheelt werk. Je kan het beste zowel de binnenzijde als buitenzijde tot ongeveer over de helft bekleden, waardoor je niet ziet dat de krans aan de achterkant niet bekleed is.

4. Als je klaar bent met de basislaag van grote schelpen, zul je zien dat er nog best veel gaatjes en kiertjes zijn waar je het mos of stro doorheen ziet. Dit los je mooi op door hier middelgrote en kleine schelpen overheen te plakken. Kijk van te voren welke schelp het beste een bepaald gaatje bedekt. Als je de juiste schelp gevonden hebt om eroverheen te leggen, onthou je goed in welke positie hij het best past. Zodra de lijm er namelijk op zit heb je geen tijd meer om te kijken in welke positie de schelp moet worden geplakt. Op deze wijze ga je kiertje voor kiertje te werk, tot de hele krans met schelpen is bedekt en er geen mos of stro meer zichtbaar is. Een hels karwei, maar je krans wordt des te mooier.

Het eindresultaat

schelpenkrans schelpenkrans

Mooi toch, zo’n zelfgemaakte krans? Dus zet snel je creatieve muts op en ga aan de slag met schelpen!

1 Reactie “Schelpenkrans maken

  1. Pingback: Top 5 Diy 's met Schelpen - Decoratie. | ElsaRblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *